De tuin van Job en Ida de Jonge

Geopend:

za. 18 juni 2022 10.30 – 17.00 uur
zo. 19 juni 2022 10.30 – 17.00 uur

Adres:
Leeuwte 26, 7963 PK Ruinen

Beschrijving:
Wij heten Job de Jonge en Ida de Waard en wonen hier het vierde jaar. De tuin is sinds eind 2018 veranderd. Naast de voortuin hebben we een veel grotere achtertuin, die uit enkele componenten bestaat.
Ten eerste hebben we dwars aan het begin van de achtertuin een boomgaard aangelegd met fruitbomen vooral afkomstig de Betuwe. Het gaat om oude rassen appelen en peren, voor de bevruchting gecombineerd met jongere. Er zijn verder pruimen, kersen, walnoot en een tamme kastanje.

Een tweede project is de middeleeuwse kloostertuin in een modern jasje met vooral keukenkruiden en medische kruiden.

Aan de zijkant van de tuin langs de Postweg is een bossingel gemaakt met tussen bestaande oude bomen aanplant van hulst, jeneverbes, varens en heide en schaduwplanten en bolgewassen. Ook zijn er lagere bomen geplant.
Het grote grasveld is door ons voor een groot deel in ovale gebieden ingericht waarvan de grond ecologisch beheerd wordt. Ter ondersteuning zijn bij en vlinder-vriendelijke bloemen mengsels ingezaaid. Dit is een project wat jaren gaat duren. De rest van de tuin wordt gemaaid, maar is ingezaaid met meerdere gras- en klaversoorten.

Aan de andere zijkant een Drentse wal met o.a. grote eiken wat hakhout en een stelling voor onze bijenvolken.

Bijzonderheden:
Ingang van de tuin bevindt zich aan de Postweg.